New York merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye dahil olmak üzere 9 ülkeye toplamda 200 milyar dolar sermaye akışı tahmininde bulundu. Bu önemli tahmin, gelişmekte olan ekonomilere son 10 yılın en yüksek seviyesinde bir sermaye akışının gerçekleşeceğini öngörüyor.
Gelişmekte Olan Piyasalara Yoğunlaşan Analiz
Fitch'in "Gelişmekte Olan Piyasalara Net Sermaye Akışları Güçlü Bir Şekilde Toparlanacak" başlıklı analizi, dokuz önemli gelişmekte olan ülkenin, net özel sermaye akışlarındaki eğilimleri inceledi. Türkiye'nin yanı sıra Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Brezilya, Polonya, Hindistan, Endonezya ve Rusya bu analizde yer aldı.
Yüksek Sermaye Akışı ve Gelişmekte Olan Piyasalar
Gelişmekte olan piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimi beklentisi ve daha yüksek büyüme beklentileri doğrultusunda, bu yıl içinde 200 milyar dolarlık bir net sermaye akışının yaşanması öngörülüyor. Bu miktar, 2013'ten bu yana görülen en yüksek seviye olacak.
Doğrudan Yabancı Yatırımların Rolü
Gelişmekte olan piyasalara yönelik sermaye akışlarının büyük bir kısmını doğrudan yabancı yatırımlar oluşturacak. Analiz, Hindistan, Brezilya, Meksika ve Endonezya'nın bu akışlardan kalıcı olarak faydalanacağını öngörüyor.
Tarihsel Değerlendirme ve 2023 Tahminleri
Fitch'in analizine göre, 2007 yılında 408 milyar dolarla zirve yapan sermaye akışı, 2015'ten itibaren zayıflamıştı. Ancak 2023 itibarıyla, 2015 sonrasında yaşanan zayıflamaya rağmen, Rusya'dan çıkışlardaki artışın etkisiyle toparlanma eğilimine geçmiş durumda.